Hoe worden Chesterfield meubelen gemaakt?

Alle Springvale Chesterfield meubels worden volledig met de hand vervaardigd, dat maakt de mogelijkheden eindeloos en exclusief waardoor we aan alle wensen van de klant kunnen voldoen. Zodra uw order is geplaatst worden verschillende afdelingen bij de fabrikant op de hoogte gebracht van uw bestelling. Om te beginnen is er uiteraard een basis nodig, ofwel het frame.

Het beukenhouten frame

Alle Springvale Chesterfield meubelen worden voorzien van een beukenhouten frame, deze worden vervaardigd door ambachtelijke houtbewerkers. Waarom onze meubelen worden voorzien van beukenhout is vanwege de kwaliteit, beukenhout staat bekend om zijn buigzaamheid, het splintert niet, is hard en enorm sterk. Het frame zorgt letterlijk voor het fundament van de bank en is daarom een belangrijke factor.

Nosag veringen

Wanneer het frame gereed is, wordt uw zitmeubel voorzien van de vering. Wij werken uitsluitend met stalen nosag vering, ook wel bekend als zigzag vering. Deze vering wordt in combinatie met metalen veerclips gespannen tussen het frame en staat enorm onder spanning. Zowel de zitting als de rug en armen worden hiervan voorzien, dit om u extra veel comfort te bieden en hierdoor ontstaat in de jaren nauwelijks ‘’zitplekken’’.

De lederen bekleding

Inmiddels is het geraamte van uw meubel gearriveerd in het leder atelier waar zij uitsluitend met rundleder werken. De specialisten die werkzaam zijn op deze afdeling, gebruiken gemiddeld 3 a 4 complete huiden om een 3-zits te kunnen vervaardigen. Wij werken uitsluitend met complete huiden om zo spanning op stiknaden te voorkomen en de lange levensduur van uw Originele Chesterfield te kunnen waarborgen. In het leder atelier snijden ze o.a. de stukken leder voor uw kussenhoezen maar ook verwijderen zij de enorm elastische en slechte plekken van een huid, dit om uw bank te voorzien van een uitmuntend stuk leer!

Het stofferen en aanbrengen van de kenmerkende knopen

Zodra het leer klaar is om gestoffeerd te worden komen we aan op de afdeling ‘Upholstery’. Het stofferen van een Originele Chesterfield is een vak apart. Het opleiden van een stoffeerder van een chesterfield duurt minimaal 2 jaar. Deze ervaren stoffeerders vouwen van knoop tot knoop ( ook wel capitonneren genoemd ) met een complete huid uw chesterfield, dit is zeer intensief, nauwkeurig werk en kost alleen al een hoop tijd. Elke knoop wordt door middel van een naald en draad afhankelijk bevestigd aan het frame. Het stofferen is dan ook gelijk waaraan u als klant kunt herkennen wat het kwaliteitsverschil is vandaag de dag. Wij zien helaas veel fabrikanten die werken met huiden die gestikt, gevouwen en al geknoopt zijn vóór het stofferen.

De details: nagels, biezen en het schopbord

Na het stofferen van de bank komt het aan op de details. Zo voorzien de vaklieden onder andere uw meubels van de door u uitgekozen afwerkingen, zoals de nagels, biezen en het schopbord. De nagels worden één voor één met een speciale stoffeerhamer aangebracht. Uw kussenhoezen zijn inmiddels aangekomen op de afdeling ‘Foam’, zij voorzien de hoezen van de juiste vullingen en zorgen dat deze passend zijn in uw bank.

Bolpoten en de laklaag

Uw bank heeft de juiste looks maar er ontbreken nog een aantal zaken zoals de beuken bolpoten. Deze worden op de afdeling ‘Finishing’ naar uw wensen gekleurd en gelakt. Tevens is dit de afdeling waar uw bank afhankelijk van het leertype een eind laklaag krijgt, dit zorgt o.a. voor het behoud van de kleur en texturen. Alle materialen die gebruikt zijn in uw bank worden brandvertragend bewerkt, dit zijn Britse eisen op het gebied van de productie van zitmeubelen.

Eindcontrole en vervoer

Als laatste rest de eindcontrole, zij bekijken de bank op beschadigingen en productiefouten. Zodra uw bank is goedgekeurd signeren alle vaklieden haar of zijn naam in de bank als bevestiging voor het gemaakte pronkstuk. Het inpakken van uw chesterfield gebeurt erg nauwkeurig, deze krijgt o.a. een laag noppenfolie, een laag dik plastic en een kartonnen rand om makkelijk door smalle ingangen te kunnen manoeuvreren. Ook voorzien zij de bank van vervoerspoten, onze bezorgers plaatsen de door u uitgekozen bolpoten tijdens het afleveren, deze zijn in de bank verpakt. Alle verpakkingsmaterialen proberen wij zoveel mogelijk te recyclen en her te gebruiken wanneer dit mogelijk is.